Kuchnia

kuchnia

Chlebki naan

Składniki
chlebki naan:
15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
1 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłej wody
350 g (2 i ⅓ szklanki) mąki pszennej
pół łyżeczki soli
pół szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka oleju
do posmarowania:
2 łyżki rozpuszczonego masła
szczypta soli
pół łyżeczki czosnku granulowanego
suszone oregano - pół łyżeczki
posiekana natka pietruszki - opcjonalnie
Wykonanie
Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
Dolej ciepłą wodę, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
W misie umieść mąkę, jogurt naturalny, sól i olej.
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie gęste.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto ponownie zagnieć.
Uformuj z niego kulę i pokrój ją najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.
Uformuj z ciasta kule.
Każdą rozwałkuj na cienki placek.
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię.
Smaż placki pojedynczo (ja przykrywałam patelnię pokrywką), przewracaj, gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki - tak po około 5 minutach - wtedy placek przewróć na drugą stronę i podsmaż około 3-5 minut
Zdejmij chlebek i połóż na kratkę - od razu posmaruj rozpuszczonym masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation