Kuchnia

kuchnia

Naleśniki gryczane
w 3 wersjach



PRZEPIS 1

100 g mąki gryczanej
szczypta soli
2 jajka
300 ml mleka (dowolnego, może być roślinne) lub pół na pół z wodą
30 g oleju roślinnego lub roztopionego masła

PRZEPIS 2

1 szklanka mąki gryczanej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (najlepiej gazowanej ale niekoniecznie)
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego

PRZEPIS 3

1 szklanka zmielonej na proszek kaszy gryczanej niepalonej
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 jajka
3 szklanki zimnej wody (lub mleka lub mieszanki wody i mleka)
3 łyżki oliwy extra vergine

PRZEPIS 4

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
2 i 1/2 szklanki zimnej wody


PRZEPIS 1

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajka oraz mleko. Zmiksować lub wymieszać rózgą na gładkie ciasto, następnie dodać olej lub roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na minimum pół godziny.
Rozgrzać dobrze małą patelnię o średnicy ok. 18-20 cm. Przed nabieraniem ciasta łyżką wazową wymieszać je. Wylać niewielką porcję ciasta, rozprowadzić je po powierzchni patelni i smażyć do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni można dodać więcej wody i zmiksować.

Przepis 2

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i jeszcze raz zmiksować. Zamiast dodawać tłuszcz do ciasta można smarować nim patelnię przed każdym naleśnikiem. Ciasto odstawić na minimum pół godziny.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. Z każdym nabieraniem ciasta należy je wcześniej przemieszać.
Na naleśnika można kłaść teraz plasterek szynki i sera żółtego, składać na pół i smażyć po pół minuty z każdej strony, aż ser się roztopi a wierzch naleśnika będzie chrupiący.

Przepis 3

Zmiksować na proszek kaszę gryczaną (np. w młynku do kawy) i odmierzyć 1 szklankę (1 szklanka to 250 ml). Dodać mąkę kukurydzianą, szczyptę soli, jajka, wodę lub mleko oraz oliwę. Zmiksować na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie można już smażyć naleśniki, na małej 18 cm patelni, po ok. pół minuty z każdej strony.

Przepis 4

Do miski wsypać opłukaną kaszę gryczaną, dodać 1 szklankę zimnej wody i wstawić do lodówki na całą noc do namoczenia. Następnego dnia dodać resztę wody, szczyptę soli i zmiksować blenderem na gładkie ciasto. Dodać więcej wody gdyby ciasto było za gęste (powinno dość łatwo rozprowadzać się po patelni). Smażyć naleśniki z dwóch stron, na małej patelni o średnicy ok. 18 cm, raz przewracając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation