Wnętrza

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Chinkali (pierozki gruzinskie)

ciasto:
600 g mąki
ok. 1 szklanki wody
szczypta soli

farsz:
300 g mielonej cielęciny
250 g mielonej wieprzowiny
200 g posiekanej cebuli
sól i pieprz do smaku
bulion1


ciasto:

Mąkę mieszamy z solą, następnie zagniatamy ciasto stopniowo dodając wodę (użyłam letniej) w takiej ilości, żeby ciasto było miękkie i elastyczne, dało się dość cienko rozwałkować i żeby dało się z niego lepić pierożki.

farsz:

Wszystkie składniki mieszamy w misce. Bulionu czy wody dodajemy tyle ile wchłonie mięso.

Ciasto rozwałkowujemy, na razie dość grubo. Szklanką wycinamy koła i każde wałkujemy cienko na okrągły placek. Na środek nakładamy łyżkę farszu i lepimy pierożki. Zebrany u góry nadmiar ciasta odrywamy. Polecam obejrzeć ten filmik dla instruktażu.

Chinkali wrzucamy pojedynczo do gotującej się osolonej wody i gotujemy ok. 20 minut. Używając drewnianej łyżki mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna. Po wyciągnięciu na talerz nabijamy pojedynczo na widelec, odgryzamy kawałek i kiedy wnętrze ostygnie jemy dalej :)

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation