Kuchnia

CIASTA

OCZY CARYCY

Składniki na ciasto jasne (blacha 23×33 cm):

6 białek
1 szklanka i 2 łyżki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera.

Składniki na ciasto ciemne:

6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Żółtka i jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez ok. 40 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wystudzone wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Składniki na masę budyniową:

500 ml mleka (2 szklanki)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru wanilinowego
200 g masła
Szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować (można blenderem) z mąkami i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka i zagotować, często mieszając, do czasu aż masa budyniowa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu (wtedy nie utworzy się kożuch) i odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując.

Składniki na polewę:

100 ml śmietanki kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
Kremówkę mocno podgrzać (nie gotować), dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z ognia. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.

Dodatkowo:

2 galaretki ( zielone, niebieskie lub turkusowe )
1 szklanka kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczone w 250 ml wrzątku)
1 opakowanie biszkoptów (200 g)
Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, wystudzić. Kawę zaparzyć, ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy budyniowej. Biszkopty krótko moczyć w kawie, ułożyć na masie. Zalać tężejącą galaretką, tak aby wypełniła wolne miejsca między biszkoptami. Przykryć pozostałą częścią masy i następnie drugim blatem ciasta. Udekorować polewą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation