Kuchnia

CIASTA

Babka cytrynowa na maślance

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka maślanki

3 jajka

1 i 1/4 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju

sok wyciśnięty z połowy cytryny

skórka starta z połowy cytryny

3 szklanki mąki

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej (lub pół na pół)

+ kilka łyżek mleka




5-6 łyżek cukru pudru

+ 1 łyżeczka słodkiej śmietanki

Dodatkowo:
1 łyżka masła (lub margaryny) do wysmarowania formy

2-3 łyżki bułki tartej do wysypania formy







*** W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia ***



*** W drugiej misce umieszczamy maślankę, cukier, jajka, olej, sok i skórkę z cytryny ***



*** Całość miksujemy do powstania jednolitej masy ***



*** Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy mąkę z proszkiem i całość mieszamy szybko łyżką, tylko do momentu połączenia się składników (ważne aby nie mieszać zbyt długo!) ***



*** Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą ***



*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego patyczka ***



*** Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przygotowujemy polewę. W małym garnuszku podgrzewamy czekoladę z mlekiem, mieszamy ***



*** W osobnej miseczce przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy energicznie ze śmietanką ***



*** Babkę oblewamy polewą czekoladową, a następnie dekorujemy lukrem ***
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation