Kuchnia

potrawy

Fun & Taste:
Zapiekanka Romans czyli Pani Szynka z Panem Makaronem

400 g makaronu
200 g szynki w plasterkach
250 g sosu beszamel
150 g mleka
200 g serka topionego o smaku śmietankowym
posiekany szczypiorek
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Makaron ugotować al. dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić dobrze osączyć;
sos beszamelowy wymieszać z mlekiem, zagotować;
dodać ser topiony, rozpuścić nie przerywając mieszania; przyprawić do smaku solą i pieprzem;
szynkę pokroić w kostkę;
żaroodporną formę posmarować olejem ułożyć warstwami makaron, szynkę;
każdą warstwę polewać sosem /ostatnia warstwa powinna być z makaronu/;
pozostały sos równomiernie wylać na wierzch zapiekanki, posypać tartym serem;
zapiekać 20 min w 200 st. C we wcześnie nagrzanym piekarniku;
gotowe danie posypać szczypiorkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation