Kuchnia

potrawy

Tarator ze szpinakiem

300g szpinaku świeżego lub mrożonego
szklanka jogurtu typu grecki w Turcji używam süzme
duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól
ostra papryka pul biber (opcjonalnie)


Szpinak myjemy, i lekko rozdrabniamy w blenderze. Do tej potrawy bardzo dobrze nadaje się szpinak mrożony. Jeśli używamy świeży szpinak możemy go równie dobrze drobno posiekać. Pamiętajmy że szpinak nie ma być papką. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy szpinak i smażymy go do czasu aż zmięknie. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy. Jogurt mieszmy ze zmiażdżonym czosnkiem solą i odrobiną ostrej papryki pul biber. Do jogurtu dodajemy zimny szpinak i dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy polać oliwą z oliwek i lekko oprószyć ostrą lub słodką papryką w proszku lub w płatkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation