Kuchnia

Obiad

Home / Dla dzieci / Dodatki do dań głównych / Łatwe / Surówki / Tanie / Zdrowo i dietetycznie / Surówka z młodej kapusty, marchewki i jabłka
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I JABŁKA
Składniki:

1 mała główka młodej kapusty
1 duże słodkie jabłko
2 średnie marchewki
2-3 łyżki posiekanego drobno koperku
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
świeżo mielony pieprz
Z kapusty usuwam zewnętrzne, uszkodzone liście, przekrawam ją na pół i drobno siekam.
Kapustę przekładam do miski, zalewam wrzątkiem i pozostawiam na ok. 6-8 minut, następnie dokładnie odcedzam. Dzięki temu kapusta będzie bardziej miękka i przyjazna do jedzenia.
Marchew obieram i ścieram wraz z jabłkiem na tarce o grubych oczkach, koperek drobno siekam.

Wszystkie składniki przekładam do salaterki, doprawiam do smaku szczyptą soli oraz świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaję ocet, olej oraz cukier do smaku, całość dokładnie mieszam i jeżeli pozwala na to czas wstawiam pod przykryciem do lodówki na 30-60 minut, aby smaki dobrze się przegryzły.
http://www.tysiagotuje.pl/2015/06/surowka-z-modej-kapusty-marchewki-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation