Kuchnia

wypieki

Ciasto Bakaliowy Jeż
Ciasto bez pieczenia z dodatkiem naszych ulubionych ciastek jeżyków. Wykonanie jest proste i szybkie jak zarazem bardzo smaczne. Polecam.
20 porcji
35 minut czas przygotowania
Składniki na spód:
• 180 g herbatników
• ½ kostki masła
Składniki na ciemną masę:
• 500 ml śmietany 30%
• 400 g serka homogenizowanego
• 4 łyżki nutelli
• 140 g ciastek jeżyków

Składniki na jasną masę:
• 2 śnieżki na mleko
• 2 szk. mleka
• 1 łyżka żelatyny

Składniki na polewę:
• 100 g czekolady mlecznej
• ¾ szk. śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Ciastka herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem, wykładamy dno tortownicy.
2. Śmietany schłodzone ubijamy mikserem, dodajemy serki homogenizowane i rozpuszczoną w mikrofali ( 1 minutę) nutellę.
3. Ciastka Jeżyki kroimy bardzo drobno i łączymy z masą mieszając delikatnie łyżką. Masę wykładamy na herbatniki.
4. Śnieżki ubijamy z mlekiem dodajemy rozpuszczoną w trzech łyżkach żelatynę, chwilę miksujemy i wykładamy na masę ciemną.
5. Na wierzch układamy dowolnie ciasteczka w czekoladzie i polewamy polewą rozpuszczonej czekolady ze śmietaną.
6. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
7. Ciasto gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation