Kuchnia

Smacznego

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką - Justyna Dragan

SKŁADNIKI
(na formę o średnicy 24 cm)

Ciasto kruche:

150 g zimnego masła
2 żółtka
250 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
80 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:

500 g świeżych czerwonych porzeczek (waga po obraniu z łodyżek)
100 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:

1 łyżka bułki tartej
cukier puder do oprószenia
lody waniliowe do podania

PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać zimne masło, rozetrzeć palcami. Na końcu zagnieść z żółtkami na jednolitą kulę ciasta. Podzielić na dwie części- większą i mniejszą (po ok. 300 g i 200 g). Większą część rozwałkować na kształt koła (podsypując mąką). Zawinąć na wałek i ostrożnie przenieść nad formę na tartę o średnicy 24 cm, dokładnie wykleić. Wystające ciasto ściąć ostrym nożem, resztki dołączyć do mniejszej części ciasta, którą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Formę ze spodem ponakłuwać widelcem i także schować do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut do delikatnego zarumienienia.

Gdy spód się piecze, przygotować paski z mniejszej części ciasta. Ciasto wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować podsypują mąką. Pokroić na długie paski o szerokości ok. 1-1,5 cm. Ułożyć na deseczce i schować z powrotem do lodówki.

Nadzienie porzeczkowe: Porzeczki umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych listków i łodyżek. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Na gorący podpieczony spód wysypać łyżkę bułki tartej, na to wyłożyć porzeczki. Na górze tarty zapleść kratkę z pasków ciasta.

Piec w 180 st.C przez ok. 30-35 minut do złotego koloru. Wyjąć, przestudzić, posypać cukrem pudrem i podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation