Kuchnia

desery

Batony musli

Batony musli można kupić, ale te bezglutenowe są kilka razy droższe od innych i nie zawsze smaczne. Ten przepis pozwala przygotować własną wersję, tę ulubioną, wykorzystując granolę własnej roboty. To co do nich włożysz, zależy tylko od ciebie. Ja lubię bez rodzynek, tylko z orzechami, ale dobrze sprawdzają się też jagody goji, wiórki kokosowe, suszone brzoskwinie albo śliwki. Pieczone na oleju kokosowym mają delikatny posmak kokosa.

Przygotowanie: 5 minut
Pieczenie: 15–20 minut
4 porcje
Składniki:
300 g granoli bezglutenowej (patrz przepis
szybka granola)
2 białka
2 łyżki oleju kokosowego lub słonecznikowego
garść bakalii

● Piekarnik nagrzej do 170°C.
● Do miski wrzuć granolę, 2 białka oraz bakalie i pomieszaj dobrze.
● Płytką formę do pieczenia, kwadratową, wyłóż papierem do pieczenia, a papier posmaruj tłuszczem.
● Wyłóż na to masę na batony, wyrównaj ją i przyklep, żeby była zwarta.
● Wstaw do piekarnika na 15–20 minut – masa powinna być złota na wierzchu.
● Po wyjęciu odczekaj około 5 minut i pokrój na kawałki wielkości batona. Po ostygnięciu zawiń je w papier śniadaniowy i przechowuj do tygodnia (jeśli przetrwają).
● Możesz zamiast batonów zrobić krążki (lepsze dla dzieci), wykładając formę do muffinek kawałkami papieru do pieczenia i masą z granoli na grubość około 1 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation