Inne

Świat fantazji i bajek...., ...rozmaitości..., manuela.mix

Bajaderka -
Składniki
Kostka do pieczenia Kasia 1 opak.
cukier 200 g
jajka 2 szt.
mąka 420 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA
mleko 1 szklanka;
kakao 5 łyżek
bakalie ok 2 szklanki
marmolada

POLEWA
gorzka czekolada 1 szt.
śmietanka 30% 100g



Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieć. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5.
Krok 2
Dwie formy prostokątne o wymiarach 22x28cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.
Krok 3
Dno każdej z przygotowanych form wylep jedną częścią ciasta. Piecz w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 25 minut.
Krok 4
Przygotuj masę. Grubszy placek ciasta pokrusz w dłoniach. W misce wymieszaj mleko, kakao, rum
Krok 5
Dodaj pokruszone ciasto i bakalie. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką.
Krok 6
Pozostawiony placek ciasta posmaruj resztą marmolady.
Krok 7
Na ciasto wyłóż przygotowaną wcześniej masę, równomiernie rozprowadź i lekko ugnieć.
Krok 8
Do rondelka wlej śmietankę i włóż połamaną czekoladę.
Krok 9
Podgrzewaj, aż polewa będzie gładka i gęsta. Polewą polej ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation