Kuchnia

jaja wielkanocne i inne

Zajączek i baranek wielkanocny migdałowy z rumem

Składniki:
3 jajka
120g masła
9 łyżek cukru
1 łyżka esencji waniliowej (klik)
3/4 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120g zmielonych orzechów laskowych (ja użyłam migdałów)
2 łyżki rumu


Masło dokładnie utrzeć z cukrem. Następnie powoli pojedynczo wbijać jajka nie przerywając miksowania (może się zdarzyć że masa na tym etapie lekko się zwarzy - nie ma to większego znaczenia gdyż w dalszej częśći się wszystko ładnie rozprowadzi). Dodać esencję waniliową, rum, sól, proszek do pieczenia, wymieszane i przesiane mąki oraz migdały. Wyrobić dokładnie mikserem ciasto.
Foremki rozpiąć, dokładnie natłuścić, wysypać np. kaszą manną i spiąć ponownie. Ciasto powoli i delikatnie wlewać łyżką do wysokości ok 3/4 foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok. 40 minut. Sprawdzić nakłuwając patyczkiem czy jest gotowe. Po tym czasie wyjąć i pozostawić w formie jeszcze ok 10 minut. Następnie delikatnie odpiąć klipsy i zdjąć obydwie części blaszki. Studzić na kratce. Wystudzone figurki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Jesli dół figurki uniemoliwia jej stabilne stanie należy go wyrównać nożem :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation