Kuchnia

Zupy zupki

KREM KUKURYDZIANY Z "MAZEM" Z PESTO
To naprawdę ekspresowy obiad. Całość jest gotowa w zaledwie 20 minut. Obawiałam się, że przez dużą ilość kukurydzy zupa będzie za słodka, ale pieprz cayenne załatwił problem zaostrzając smak.
Ważna sprawa - zupa zdecydowanie lepiej smakuje w duecie z pesto niż solo.

Składniki:
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 kolby kukurydzy (ewentualnie 2 szklanki kukurydzy z puszki)
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta pieprzu i soli
2 i 1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki jogurtu
1 łyżka pesto
Wykonanie:
W garnku rozgrzać oliwę, na której przesmażyć poszatkowaną cebulę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem. Dorzucić ziarna kukurydzy, pieprz cayenne, pieprz czarny oraz sól i smażyć przez 5 minut.
Dolać bulion i gotować kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera dokładnie zmiksować składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodać jogurt, wymieszać. Podawać z "mazem" z pesto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation