Kuchnia

Zupy zupki

Zupa ze świeżych ogórków

Składniki:

2 długie ogórki szklarniowe
1 l wody
1 kostka rosołowa ( dałam drobiową z lubczykiem i pietruszką) ale może też być domowy rosół drobiowy
mały kubeczek śmietany 18% (ok.180g)
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki masła
posiekany pęczek koperku (zamiennie z natką pietruszki)
przyprawy: pieprz, wegeta, ziarenka smaku


Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja tak zrobiłam). Na patelni roztopić masełko, wrzucić ogórki i mieszając podsmażyć, tak aby odparowała woda z nich (ok. 20min. zajmuje ta czynność). W garnku zagotować wodę, dodać kostkę, rozpuścić. Do bulionu wrzucić podduszone ogórki, gotować na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką, następnie wlać do zupy, ale aby się nie zważyła, należy zahartować śmietanę ok. 2-3 łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać do garnka. Doprawić do smaku wegetą, ziarenkami smaku, pieprzem, wsypać koperek lub natkę, wymieszać.

Podawać gorące z grzankami z chleba lub bułki.

Jeśli ktoś woli może przetrzeć zupkę lub zmiksować i powstanie wtedy zupa-krem. Wtedy bardzo pasuje do niej groszek ptysiowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation