Kuchnia

warzywa w roli głównej

PIECZONA MARCHEW

Składniki: (4 duże porcje lunch’owe lub 6 jako dodatek do dania głównego)
4 średnie/duże marchwie
1 duża pomarańcza
1 awokado
1 łyżeczka soku z cytryny (do skropienia awokado)
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub 1 łyżeczka pokruszonych ziaren)
4-5 łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Marchew obrać i pokroić w grube, pół centymetrowe plastry, a następnie rozrzucić w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym. Posypać solą, pieprzem, posiekaną kolendrą i polać oliwą. Wszystko dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni. Wstawić naczynie z marchwią i piec 35-45 minut, do czasu aż marchew będzie miękka i delikatnie przyrumieniona. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Pomarańczę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation