Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Kurczakowy burger z sałatką coleslaw z fenkułem (dla czterech osób)

Czas przygotowania: 25 min
Gotowanie: 8 min
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Hummus:
200 g ciecierzycy z puszki
1 ząbek czosnku
sól
1 – 2 łyżki pasty tahini
1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
mielony kmin rzymski
1 – 2 łyżki oliwy

Burgery:
1 fenkuł
2 małe marchewki
1 seler naciowy
sok z 1 pomarańczy
4 – 5 łyżki oliwy
sól
pieprz
4 filety z piersi kurczaka, po 130 g każdy
4 liście sałaty
4 bułki z sezamem

Przygotowanie:
Wysyp ciecierzycę na durszlak i opłucz zimną wodą. Zblenduj na gładką masę. Obierz i posiekaj czosnek, dodaj sól, a następnie dodaj go do ciecierzycy razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, kminem i oliwą.
Umyj, oczyścić i pokrój fenkuł w cienkie plastry. Marchewki i seler naciowy obierz, opłucz i pokrój w paski. Wymieszaj pokrojony fenkuł, marchew, seler, sok pomarańczowy z 3 łyżkami oleju, a następnie dopraw solą i pieprzem. Podgrzej pozostałą oliwę na patelni. Umyj filety z kurczaka, osusz je i podsmażaj 4 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Umyj sałatę, przekrój bułki, posmaruj je hummusem. Na bułce połóż liście sałaty, pierś kurczaka i sałatkę warzywną.

Magazyn westwing home and living
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation