Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Żurek z tartymi warzywami


Składniki

1,5 litra wody
1 kostka bulionu grzybowego
kilka kawałków suszonych borowików
200 g boczku wędzonego
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
kawałeczek selera
10 cm pora
2 ziela angielskie
1 listek laurowy
1 łyżka suszonego majeranku
300 ml żuru (zakwasu) z butelki
200 g kiełbasy białej
125 ml śmietanki 18% z kartonika
natka pietruszki
opcjonalnie 1 łyżeczka tartego chrzanu


Przygotowanie

W dużym garnku zagotować wodę z kostką bulionową. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone grzyby oraz pokrojony na kilka mniejszych kawałków boczek. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora dokładnie opłukać i przekroić wzdłuż na pół a następnie na plasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie i listek laurowy i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Dodać wymieszany żur z butelki, suszony majeranek oraz obraną i pokrojoną na plasterki kiełbasę. Gotować przez ok. 5 - 10 minut.
Na koniec dodać śmietankę, wymieszać i odstawić z ognia. Doprawić zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki. Można doprawić chrzanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation