Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Zupa krem z kopru włoskiego


Składniki
4 porcje

3 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
1 por
1 koper włoski
1 duży ziemniak
1 jabłko
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (można dostać w aptece lub M&S)
1 litr bulionu jarzynowego lub wody

Przygotowanie

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odciąć najbardziej zielone i twarde końce pora i wykorzystać je przy innej okazji np. do bulionu. Resztę pora przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, następnie posiekać w poprzek na desce i dodać do cebuli. Smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając.
Koper włoski opłukać, odciąć koperek przy końcach i zachować go do dekoracji. Bulwę przekroić na pół a następnie pokroić na plasterki. Dodać do garnka i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4 minuty. W międzyczasie dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, a pod koniec obrane i pokrojone jabłko.
Dodać tymianek, kurkumę i nasiona kopru włoskiego, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlać gorący bulion lub wodę i zagotować. Gotować przez ok. 13 minut do miękkości ziemniaków.
Zupę dokładnie zmiksować w stojącym blenderze, w razie potrzeby doprawić. Podawać z koperkiem z kopru włoskiego i karmelizowanymi orzechami: orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni; odstawić z ognia, na patelnię wlać syrop klonowy i wymieszać.

Propozycja podania

50 g orzechów włoskich lub pekan
4 łyżki syropu klonowego
opcjonalnie: sos balsamiczny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation