Kuchnia

CHLEB i inne pieczywo

Kulinarne przygody Gatity: Bułeczki owsiane, czyli ezoteryczne spotkania przy piekarniku


Składniki:
Zaczyn
2 łyżki zakwasu żytniego
150 g mąki
150 ml wody

Ciasto właściwe
2 szklanki mleka
1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki mąki
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju

mleko do smarowania bułek
płatki owsiane



Wykonanie:
W wieczór poprzedzający pieczenie w misce mieszamy składniki zaczynu. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Następnego dnia płatki owsiane zalewamy 1 szklanką mleka i gotujemy na malutkim ogniu, aż płatki całkowicie wchłoną mleko, odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wlewamy pozostałą szklankę mleka, zaczyn, dodajemy pokruszone drożdże, owsiankę i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto musimy odgazować, po czym dzielimy je na 11 części i formujemy bułeczki. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy ok. 20 minut, po czym studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation