Kuchnia

coś słodkiego

KUCHNIANAWYPASIE


Sprawdzony przepis na pyszne ciasto na gofrach z truskawkami, bitą śmietaną i galaretką. To proste w przygotowaniu, orzeźwiające ciasto bez pieczenia z kilku składników. Do przepisu możesz wykorzystać gofry ze sklepu lub przygotować gofry domowe. Wybór należy do Ciebie. Przepis na ciasto na gofrach, to z pewnością godna uwagi propozycja na pyszny deser do kawy.

Ciasto na gofrach to wyjątkowy wdzięczny w przygotowaniu deser. Spód ciasta wykonuje się ekspresowo. Poza tym gofry są miękkie i przejmują smak owocowej galaretki. Całe ciasto jest delikatne, niezbyt słodkie. Naszym zdaniem deser idealnie sprawdzi się na nadchodzący sezon na truskawki.



Warto jeszcze dodać, ze ciasto na gofrach z truskawkami jest propozycją, którą oczywiście możesz zmienić według swojego uznania. Świetnie sprawdzą się również inne owoce. Zamiast truskawek, doskonale będą pasować również maliny, borówki czy też jabłka. Szczególnie w tej ostatniej wersji ciasto z goframi i galaretką prezentuje się znakomicie.

Zapraszamy na przepis na ciasto na gofrach bez pieczenia i mamy nadzieję, że jest to deser, do którego często będziecie wracać. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w wykonaniu. Jeśli więc jeszcze nie szykowałaś ciasta z goframi, a szukasz pomysłu na słodkości z owocami, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie 🙂 Polecamy!

Ciasto na gofrach z galaretką



Forma 25 x 25 cm

Szklanka ma 250 ml

Ciasto na gofrach z galaretką
Składniki
gofry: 6 szt.
truskawki: ok. 800 g
galaretka truskawkowa: 3 szt.
śmietana 30 %: 400 g
żelatyna: 3 łyżeczki
cukier puder do smaku
mleko: 1/3 szklanki
Ciasto na gofrach z galaretką



Ciasto na gofrach z galaretką
Przygotowanie
Do przygotowania ciasta najlepiej użyć formy z odpinanym rantem.

W 1,1 litra gorącej wody rozpuszczamy galaretki. Odstawiamy do wystudzenia.

Spód formy wykładamy goframi.

ciasto


Umyte i dokładnie osuszone truskawki kroimy w średniej wielkości kostkę.

Do tężejącej galaretki dodajemy pokrojone truskawki i ostrożnie mieszamy. Następnie wykładamy na gofry. Formę polecamy postawić np. na blasze piekarnikowej lub zewnątrz owinąć folią spożywczą. Jeśli forma będzie nie do końca szczelna, galaretka w pierwszej fazie tężenia może jeszcze trochę wypływać. Odstawiamy do stężenia.

Ciasto na gofrach z galaretką


W mleku namaczamy żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania, dodajemy do smaku cukier puder. Na koniec, nie przerywając miksowania dodajemy cienkim strumieniem żelatynę. Masę wykładamy na galaretkę i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego związania.

Ciasto
Do ciasta polecamy przygotować pyszne domowe gofry według sprawdzonego przepisu. Zobacz również przepis na orzeźwiającego śmietanowca z owocami i galaretką. Jeśli lubisz ciasta z galaretką, polecamy również ciasto malinowa chmurka na kruchym spodzie.

Życzymy smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation