Kuchnia

Przepisy

Bajgle z makiem
Pyszne bułeczki w sam raz do pracy, są tak smaczne, że wystarczy tylko posmarować masłem i dżem. Nie wymagają dużo pracy podczas przygotowania. Polecam, daj się skusić.
24 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto:
• 100 g mleka
• 25 g drożdży świeżych
• 25 g cukru
• 700 g mąki pszennej
• 25 g oleju
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
• 250 g wody ciepłej
• 1 białko jajka
• Mak do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe mleko, olej, wodę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
3. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
4. Następnie wyrośnięta ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i robimy wałek i dzielimy na 24 części. Z każdego kawałka ciasta robimy wałek około 15 cm. Każdy wałek skręcić ruchem spiralnym i złączyć na końcach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Smarujemy bajgle roztrzepanym widelcem białkiem, posypujemy suchym makiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
6. Gotowe. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation