Kuchnia

Rybki

rybne kulki z kaszą kuskus

2 filety z ulubionych ryb (pstrąg, dorsz)
1 duże jajko
1 czerstwa bułki
pół szklanki surowej kaszy kuskus
1 średnia cebula
1 łyżka majeranku
250 ml bulionu lub wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek
mąka do panierowania
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki posiekanego koperku (zależnie od preferencji smakowych)
masło klarowane do smażenia

Kaszę przesypać do miski, połączyć z oliwą i zalać wrzątkiem lub bulionem, tak, aby poziom płynu był ok. pól centymetra od poziomu kaszy. Odstawić na 5 minut, aby kasza napęczniała. W tym czasie obrać i posiekać cebulę.

Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć nadmiar wody. Mięso zmielić dwa razy i połączyć z bułką, cebulą, koperkiem, majerankiem, kaszą kuskus i jajkiem. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać.

Z masy formować kulki i panierować w mące. Smażyć na maśle klarowanym z obu strony na złoty kolor. Podawać z ulubioną sałatką lub warzywami z patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation