Kuchnia

Pasty

Domowy ketchup z dyni - Kobieta - WP.PL


Składniki:
3 kg dyni Hokkaido,
1 kg czerwonej papryki,
1 kg cebuli.

Składniki na zalewę:
800 g koncentratu pomidorowego,
1 i 1/3 szklanki octu,
2 szklanki cukru,
2 łyżki oregano,
1 łyżka curry,
1 łyżka bazylii,
1 łyżka papryki słodkiej,
1 łyżka papryki ostrej.

Sposób przygotowania:
dynię pokroić w kostkę dodać 2 łyżki soli i odstawić na około na 2 godziny. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i razem z dynią zagotować. W tym czasie przygotować zalewę, łącząc dokładnie wszystkie składniki. Zalewę zmiksować z warzywami np. za pomocą blendera i całość gotować na wolnym ogniu około 30-40 minut. Całą masę przetrzeć przez drobne sito, ponownie zagotować i przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Dobrze zakręcone pasteryzować "na mokro" około 10 minut i odwrócić do góry dnem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation