Kuchnia

Pasty

Rillettes z kaczki i/lub gęsi

Mimo francuskiej nazwy smakuje bardzo swojsko, troszkę zbliżone do naszego smalcu Jednak dodatek mięsa z kaczki i gęsi, które się rozwarstwia na drobne niteczki sprawia, że możemy go zaserwować również jako wykwintną przystawkę.

Składniki:

2 piersi z kaczki,
2 piersi gęsie,
1 kg surowego boczku wieprzowego,
1 litr gęsiego smalcu,
200 ml białego wina,
6 ząbków czosnku,
10 pokruszonych ziaren jałowca,
10 pokruszonych ziaren ziela angielskiego,
5 goździków,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
6 listków laurowych,
sól i pieprz.

Przygotowanie:
Dzień wcześniej mięso natrzeć solą, pieprzem i resztą przypraw, wstawić do lodówki. Gęsi smalec rozpuścić. Mięso pokroić w nieduże paski wzdłuż włókien i razem z winem i przyprawami dodać do smalcu. Całość wymieszać, ciasno przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu przez trzy-cztery godziny. Zdjąć przykrywkę i gotować dalej, mieszając od czasu, do czasu. Kiedy tłuszcz z boczku się wytopi, a mięso będzie zupełnie miękkie, odstawić i lekko ostudzić. Wylać zawartość na cedzak, zachowując spływający tłuszcz. Usunąć listki i goździki, mięso podzielić widelcami na pojedyncze włókna. Następnie układać je luźno w słoikach. Ustany w misce zebrany tłuszcz wlewać do mięsa powoli, uważając, by nie wymieszać go z resztkami przypraw, które zebrały się na dnie. Dobrze schłodzić. Podawać do chleba. Może stać do około 2 tygodni, a jeśli chcemy dłużej mieć zapas wówczas należy słoiki pasteryzować około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation