Kuchnia

Lody, kremy, desery

Masy do wafli: nugatowa, cytrynowa, kokosowa


Masa nugat

1 szklanka cukru
12 łyżek mleka
2 szklanki płatków górskich
1 łyżka kakao
100 g posiekanych orzechów włoskich
margaryna

Zalewamy cukier mlekiem i rozpuszczamy
Do mleka wsypujemy górskie płatki i gotujemy 10-15 minut, aż będą miękkie. Dosypujemy kakao i orzechy oraz dodajemy margarynę – najlepiej porcjami
Mieszamy masę i zostawiamy do ostygnięcia.


Masa cytrynowa:

1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru
1 opakowanie galaretki cytrynowej

Zagotowujemy w garnku śmietanę z cukrem i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia
Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia.


Masa kokosowa:

3 szklanki mleka
1 szklanka wiórek kokosowych
1/2 kostki masła
2 szklanki cukru

Masę robimy na bazie mleka, a więc wlewamy mleko do garnka, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Mleko podgrzewamy powoli, aż zacznie gęstnieć
Dodajemy wiórki kokosowe. W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Kiedy mleko ostygnie, dodajemy do niego masło i mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation