Kuchnia

Lody, kremy, desery

Happy Kitchen.: Tiramisu z malinami.
Składniki (z podanych składników wyszły mi 3 pucharki - osobiście nie dałam rady zjeść całego :)):
60 ml mocnej kawy (u mnie było to podwójne espresso, można użyć też kawy rozpuszczalnej)
50 ml amaretto
3 żółtka
3 łyżki cukru
250 g mascarpone (1 opakowanie)
ok. 15 sztuk podłużnych biszkoptów (lady fingers)
pudełko malin (ok. 400 g)
+ kakao do oprószenia

Przygotowujemy kawę, studzimy. Do kawy dolewamy amaretto. Wlewamy mieszankę do głębokiego i szerokiego naczynia, moczymy biszkopty. Każdy biszkopt "obtaczamy" w płynach przez dosłownie kilka sekund! (nie mogą zbytnio namięknąć). Odkładamy biszkopty na tacę.
Żółtka ucieramy z cukrem do białości na puch. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy do masy jajecznej serek mascarpone.
Układamy w pucharkach warstwy: biszkopty (można połamać jeśli się nie mieszczą), masa serowa, maliny. Z kolejnymi postępujemy analogicznie (u mnie wyszły 3 warstwy. Przykrywamy pucharki folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby desery dobrze się schłodziły.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation