Kuchnia

Pieczywo

Bułki wrocławskie (poznańskie)

Składniki:

Mąka pszenna tortowa 550g
Drożdże 20g, świeżych
Masło 30g, miekkiego
Woda 100ml, letnia
Mleko 150ml, letnie
Jajko 1 całe duże jajko
Cukier 1 pełna łyżeczka
Sól 2 płaskie łyżeczki
Oliwa z oliwek

Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) w koszyku
Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) – Wykonanie:

Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać 2 łyżkami letniego mleka (nie może być za gorące). Dodać 1 łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok.15 minut do wyrośnięcia (drożdże muszą się spienić).
Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać miękkie masło, roztrzepane jajko, wlać letnie mleko i wodę, dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść gładkie ciasto ręcznie lub za pomocą robota. W zależności od firmy mąki, czasami trzeba użyć jej nieco więcej – można trochę ciasto podsypywać, ale nie za dużo!
Wyrobione ciasto włożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągu) do wyrośnięcia na około 80 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie wyciągnąć je z miski, uformować wałek, podzielić na 12 części. Z każdej porcji uformować kulki, lekko je spłaszczyć, otoczyć delikatnie w mące i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Gdy bułki wyrosną to zrobić w każdej głęboki rowek.
Piekarnik nagrzać do temp. 200C.
Wstawić blaszkę z bułkami do piekarnika i piec ok. 10-15 minut do zrumienienia
Przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation