Kuchnia

PIEROGI nie tylko ruskie

Wysokobiałkowe pierogi z soczewicą

SKŁADNIKI (na około 60 pierogów):

Ciasto:

1 kg mąki pszennej
około 2,5 szklanki cieplej wody
płaska łyżeczka soli

Farsz:

300 g soczewicy
300 g kapusty włoskiej
20 g grzybów suszonych
2 duże cebule
1 łyżka masła
olej
2 płaskie łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
sól, pieprz


Soczewice, kapustę i grzyby ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach. Następnie odcedzić z nadmiaru wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Wszystkie składniki zmielić, dodać masło i doprawić do smaku.

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Zrobić zagłębienie, stopniowo wlewać wodę i zagniatać, aż do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i (np. szklanką) wykrawać kółka. Na każde nałożyć około łyżeczkę farszu i dobrze zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Porcjami wkładać pierogi, po ich wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze około 2 minuty. Polecam podawać okraszone cebulką lub skwarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation