Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą… – brunetkawkuchni
Składniki:

Spód:

300g mąki pszennej
185g zimnego niesolonego masła
150 – 180ml zimnej wody
duża szczypta soli
Nadzienie:

2 – 3 łyżeczki oliwy
1 średniej wielkości por (tylko biała część)
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
około 150g świeżego szpinaku
100 – 120g sera feta
10 pomidorków koktajlowych
3 jajka
180ml kremówki (możecie zastąpić jogurtem naturalnym)
2 łyżki świeżo tartego parmezanu (można pominąć)
sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Zacznij od przygotowania ciasta na spód. Mąkę umieść w dużej misie, dodaj posiekane masło i przesiekaj nożem lub rozetrzyj pomiędzy palcami, aż powstanie coś na kształt kruszonki. Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć jednolite ciasto.

Przełóż ciasto na blat lub stolnicę i rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, na rozmiar nieco większy od wymiarów formy (tak, żeby można było nim wyłożyć również brzegi formy). W razie potrzeby podsypuj delikatnie mąką.

Gotowe ciasto przenieś do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Najłatwiej zrobić to owijając ciasto delikatnie wokół wałka. Ułóż ciasto w formie, dociskając je ostrożnie do dna oraz zagłębień w bokach formy i nożykiem (lub rolując wałkiem po brzegu formy) odetnij jego nadmiar. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na około pół godziny.

Formę ze schłodzonym ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiekaj przez około 15 minut, aż tylko leciutko się zarumieni.

W międzyczasie zajmij się przygotowaniem nadzienia. Por pokrój w cienkie plasterki i podsmażaj razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanej oliwie, aż nieco zmięknie, a następnie wyłóż na podpieczony spód.

Na patelnię wrzuć umyty uprzednio szpinak. Gdy zacznie mięknąć przełóż go na sitko lub kawałek papierowego ręcznika i odsącz. Rozłóż go równomiernie na porze i czosnku, na to pokrusz fetę.

Jajka roztrzep ze śmietanką i parmezanem, dopraw dość obficie solą oraz pieprzem. Wylej mieszankę na tartę, a na wierzchu poukładaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Wstaw formę z tartą do piekarnika na kolejne 35 minut lub do momentu gdy wierzch się zetnie i zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation