Kuchnia

DRINK

piernikowe tiramisu bez jajek

Składniki (na 2 porcje):

- 150 ml kremówki

- 180 g mascarpone

- 1 śmietan-fix

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

- 1 kieliszek likieru Baileys

- 4 łyżki wrzątku

- 5 pierniczków toruńskich w lukrze

- szczypta cynamonu

- 1 płaska łyżeczka kakao




Do kieliszka Baileysa wsypujemy 1 łyżeczkę kawy i zostawiamy do rozpuszczenia (jeśli kawa nie rozpuści się dokładnie, przecedzamy przez gęste sitko). Drugą rozpuszczamy we wrzątku. Kakao mieszamy z cynamonem.

Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania śmietan-fix. Dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i porcjami dodajemy mascarpone. Do kremu dodajemy Baileysa i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.

Na dno pucharków wrzucamy po jednym grubo pokruszonym pierniczku. Przyprószamy odrobiną kakao z cynamonem i skrapiamy kilkoma kroplami kawy. Nakładamy pierwszą warstwę (około połowy) kremu. Powtarzamy cały proces w drugiej warstwie. Wierzch posypujemy drobnymi okruszkami pierniczków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation