Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Wnętrza

HOME

bardzo tradycyjny przepis na niesamowicie smaczne i łatwe pierniczki. Zawsze się udają i bardzo szybko znikają:)

Zatem: nie zmniejszaj proporcji i… nie przejmuj się smalcem! Musi być!

Składniki:

1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego, brązowego; a jeszcze lepiej zastąp w 1/3 cukier melasą)
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
2 torebki gotowej przyprawy do pierników, do tego:
imbir w proszku
cynamon
gałka muszkatałowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuść miód, smalec i cukier na jednolitą
masę. Kiedy ostygnie dodaj mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy – do gotowej mieszanki dodaj oryginalnych przypraw, tak by
wszystkich było pół szklanki.

Zagnieć na jednolitą masę, po czym miskę okryj ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i postaw w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na co najmniej tydzień, ze wskazaniem na 4-5 tygodni.
Przed świętami zwołaj wszystkie dzieci (swoje i znajomych), rozwałkuj ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinaj fantazyjne wzory (obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!). Piecz w temp. 180 stopni (dwie grzałki) ok. 10 minut do pierwszego zarumienienia. Wyjmij. Gdy ostygną – dekoruj (koniecznie z dziećmi!).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation