Kuchnia

mieso

Roladki z kurczaka w sosie sojowym

Kilka prostych składników i pyszne roladki z porą lądują ma Twoim talerzu. Roladki z kurczaka z obłędnym nadzieniem, nie mają sobie równych. Spróbuj i przekonaj się sama.
40 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 135 g serka śmietankowego
• 5 pasków papryki konserwowej
• Mąka pszenna do panierki
• Olej do smażenia
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 szk. bulionu rosołowego
• Sól
• Pieprz
• Szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Każdy rozbity kawałek mięsa smaruję łyżeczką serka śmietankowego. Następnie na każdym płacie mięsa układam drobno pokrojoną paprykę konserwową.
3. Mięso dość ciasno zwijam w roladki.
4. Roladki obtaczam w mące, na patelni na mocno rozgrzanym oleju podsmażam mięso z każdej strony na rumiany kolor.
5. Całość zalewam bulionem rosołowym, wlewam sos sojowy i duszę roladki około 30 minut pod przykryciem.
6. Po tym czasie do powstałego sosu dodaję koncentrat pomidorowy, wsypuję chili i zagęszczam sos mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję.
7. Roladki podaję surówką oraz z ziemniakami, kluskami lub kopytkami.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation