Kuchnia

Jedzonko

Zapiekanki z kaszy jaglanej - zdrowy przepis na zapiekanki

SKŁADNIKI

300 g kaszy jaglanej
2 jajka
250 g pieczarek
1 mały, zblanszowany brokuł
2 pomidory
150 g tartego sera
3 łyżki Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS
1 łyżka Pieprz ziołowy w torebce
sól morska
PRZEPIS

1
Kaszę gotujemy w 1l nieosolonej wody przez 15 minut na dużym ogniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do kaszy dodajemy przyprawę Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS, 2 jajka i dokładnie mieszamy.

2
Przy pomocy wałka i papieru do pieczenia formujemy z kaszy podłużne blaty (20x8 cm, grubość około 1cm). Tak przygotowany spód zapiekanek pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

3
Na tak przygotowanych blatach układamy pomidory, brokuły, a także pokrojone w plastry, podsmażone pieczarki. Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, do zrumienienia się sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation