Święta i uroczystości

Konopna Farmacja

Konopie siewne (Cannabis sativa) to jedna z najwcześniejszych roślin uprawianych w historii, pierwotnie przez Japończyków, Mongołów i Tatarów. Wieki temu konopie były wykorzystywane do celów leczniczych, duchowych i społecznych, a także do produkcji odzieży i lin.Obecnie nasiona konopi uprawiane są w około 30 krajach w Europie, Azji i obu Amerykach.
Zainteresowanie konopiami rośnie również wśród producentów kosmetyków, żywności i dodatków do żywności. Z nasion rośliny wytwarza się także bardzo cenny dla organizmu olej konopny, bogaty w tokoferole, fitosterole, karotenoidy, polifenole i fosfolipidy.
Nasiona konopi mają szczególne właściwości. Co nasiona konopi wnoszą do naszego organizmu:
- Dobre źródło białka roślinnego (22% białka),
- Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym omega-3).
- Zawierają błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit,
- Bogate w minerały, takie jak potas, wapń, żelazo, fosfor, cynk i magnez,
- Jest źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne dla układu nerwowego.
- Utrzymuje włosy, skórę i paznokcie w dobrym stanie,
- Reguluje ciśnienie krwi,
- Poprawia trawienie i ogólnie układ pokarmowy. 

Jak włączyć nasiona konopi do swojej diety
Łuskane nasiona konopi mają bardzo przyjemny orzechowy smak i aromat. Ze względu na swoją wszechstronność, nasiona konopi mogą być stosowane w większości potraw, wypieków i szybkich przekąsek.
Doskonale sprawdzają się jako dodatek do wypieków, domowego pieczywa, sałatek, popularnych kanapek, smoothie, a nawet ciast i deserów. Można je również dodawać do porannej owsianki, granoli i jogurtu.
Zaleca się spożywanie do 2-3 łyżek stołowych nasion konopi dziennie.

Jak przygotować mleko roślinne z nasion konopi
Chociaż w sklepach można kupić gotowe napoje z nasion konopi, zaleca się ich samodzielne przygotowanie w domu. Napoje wykonane z oczyszczonych nasion konopi mają łagodniejszy smak niż napoje wykonane z surowych nasion konopi. Napoje te mają orzechowy, słoneczny smak, który można złagodzić dodając odrobinę słodzika, takiego jak miód.

0,5 szklanki łuskanych z nasion konopi ( https://konopiafarmacja.pl/54-nasiona-konopi-siewnych )
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
laska wanilii (opcjonalnie)
Szczypta soli
Umieść wszystkie składniki w blenderze, aby uzyskać gładką pastę. Przecedzić powstały napój przez czystą gazę. Przelać do szklanego pojemnika i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Miąższ pozostały po odcedzeniu można wykorzystać do wypieków lub jako dodatek do owsianki lub jogurtu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation