Kuchnia

KETO

Inspiracja Dieta ketogeniczna wg Revy

Kruche babeczki
100 g zimnego smalcu/ masła
100 g mąki kokosowej
1 jajo
ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy kilka kropel

smalec pokroić na małe kawałeczki wymieszać z resztą składników
podzielić na 12 kawałków wykleić foremki na muffiny. Piec w 180 *C - 20 min.
Gdy zrobią się rumiane szybciej wyłączyć gaz.
Ostudzić i dopiero wtedy wyciągnąć delikatnie z foremek.. Są bardzo kruche.

Krem kokosowy
100 g masła
100 g wiórków kokosowych
ziarenka z laski wanilii / aromat waniliowy
opcjonalnie słodzenie
Wiórki zmielić zblendować na gęsty krem, aż prawie puszczą tłuszcz i zaczną się lepić.Dodać masło i mielić z wiórkami dalej, aż powstanie aksamitny krem. Wrzucić ziarenka wanilii lub wlać aromat i ewentualnie dosłodzić.

Kuleczki RAFFAELLO 10 szt

50 g zimnego masła
100g wiórków kokosowych + 20 g do obtaczania
malutka szczypta soli
aromat waniliowy/ziarenka wanilii
słodzenie opcjonalnie
opcjonalnie 10 szt migdałów ok. 40 g

50g wiórków kokosowych zmielić w młynku / blenderze na mąkę. Dodać 50 g masła,sól

i zmielić na gładki krem ( krem w tej wersji świetnie smakuje solo jedzony łyżeczką
Następnie dodać 50 g wiórek,wanilię,ewentualnie słodzik i dokładnie wymieszać.Ulepić kuleczki lub inne dowolne kształty. Obtaczać w wiórkach . Można jeść od razu lub schłodzić. Przechowywać w lodówce kilka dni. Przed zjedzeniem wyciągnąć na godzinę. Lepiej smakują prosto z temperatury pokojowej.
macro cała porcja bez migdałów
B 7
T 117,1
W 7,5

z migdałami (40g)
B 15
T 137,9
W 10,5


Przepis na tortownicę 22 cm.
Zrobić ciasto jak wyżej i wygnieść nimi tortownicę.

środek
500 g śmietany 18% ( lub twardej części z puszki mleczka kokosowego)
100g wiórków kokosowych
20 g mąki kokosowej
3 białka ( 1 pozostałe z kruszonki i 2 dodatkowe)
opcjonalnie kilka łyżek ksylitolu lub stewii)
opcjonalnie wanilia aromat waniliowy (kilkanaście kropelek)

Śmietanę wymieszać z wiórkami i mąką oraz wanilią.śmietanę ubić na sztywno a następnie dodać słodzik i jeszcze chwilę ubijać.Delikatnie połączyć ze śmietaną , wiórkami i mąką. Wylać masę na spód.
Powinna być gęsta nie może być lejąca.

Zagnieść składniki na kruszonkę następnie pokruszyć na wierzch ciasta. Całość piec 50-60 min w temp 180*C na rumiano.

Najlepsze jest po schłodzeniu w lodówce drugiego dnia rano.Ciasto z mleczkiem trzeba schłodzić żeby stężało.
Ciasto ze śmietaną powinno być gotowe do jedzenia nawet na gorąco.
B:8,9
T 48,3
W 6,6

Przepis na kruszonkę z 1 żółtka

70 g mąki kokosowej
100g zimnego masła / smalcu
1 żóltko
10 g kakao do wersji kakaowej ( można dodać 5 g do połowy ciasta i zrobić dwie wersje na raz)
opcjonalnie wiórki kokosowe wanilię cynamon i inne przyprawy.
Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. pokruszyć na grudki i rozsypać na owocach, na cieście lub upiec na blaszce w formie bryłek ciasta.Piec około 10-15 min w 180 * C aż kruszonka się lekko zarumieni. Można wygnieść ciastem formę do tarty i upiec jako spód do ciasta ( ok. 15-20 min) Surowe ciasto można mrozić lub przechowywać w lodówce ok. 2 dni

B 15,2
T 97,8
W 11,4
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation