Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

Ciasto makowe z lukrem
Składniki na 15 porcji:

1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
1/4 szklanki mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
3 łyżki maku
3 jajka
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki mleka migdałowego
sok z 1 cytryny + starta skórka
Lukier

1 szklanka cukru pudru (zmielony cukier kokosowy)
2-3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Nasmaruj blaszkę (ja użyłam keksówki) olejem kokosowym.

Do dużej miski mąki wsyp mąkę migdałową i kokosową, proszek do pieczenia, sól, mak i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajka, olej kokosowy, miód, mleko migdałowe, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Ciasto nałóż równomiernie do blaszki. Piecz przez około 45 minut.

Przygotuj lukier. W małej misce wymieszaj cukier i sok z cytryny tak, aby nie było żadnych grudek. Kiedy ciasto wystygnie, polej je przygotowanym lukrem i posyp płatkami migdałów.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji:

białko: 5,4g
tłuszcz: 18,7g
węglowodany: 19,2g
błonnik: 2,2g
IG: 42
kalorie: 262 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation