Kuchnia

wypieki

Szarlotka z ciepłymi lodami
Szukasz inspiracji na coś słodkiego do kawy. Mam coś dla Ciebie. Ciasto na kruchym spodzie, przekładane jabłkami, bezą, kruszonką, udekorowane bitą śmietaną. Czy to nie brzmi kusząco?
Forma 24 cm x 24 cm
40 minut czas przygotowania
15 porcji
Składniki na ciasto:
• 4 ½ szk. mąki pszennej
• ½ szk. cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 7 żółtek
• 200 g masła
Składniki na bezę:
• 7 białek
• ½ szk. cukru pudru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę śmietankową:
• 330 ml śmietany 30%
• 250 mascarpone
• ½ szk. cukru pudru
Składniki dodatkowe:
• 5 jabłek
• Orzeszki prażone drobne do dekoracji
Sposób przygotowania ciasta:
1. Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na połowę. Jedną część przekładam do woreczka i umieszczam w zamrażalniku, drugą częścią ciasta równomiernie wyklejam spód tortownicy.
2. Jabłka myję obieram, kroję w plasterki, układam na cieście.
3. Połowę ciasta wyjętego z zamrażalnika ścieram na tarce na jabłka.
Sposób przygotowania bezy:
1. Białka ubijam mikserem z dodatkiem cukru oraz mąki ziemniaczanej. Masę bezową układam po całej powierzchni na kruszonce.
2. Na masę bezową ścieram na tarce pozostałe ciasto.
3. Ciasto piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę.
Sposób przygotowania masy śmietankowej:
1. Śmietanę ubijam mikserem, dodaję mascarpone oraz cukier puder.
2. Za pomocą dekoratora do tortów dekoruję dowolnie wierzch wystudzonego ciasta. Na koniec posypuję orzeszkami.
3. Ciasto gotowe.
4. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation