Kuchnia

palce lizać

Jogurtowiec zebra z truskawkami
SKŁADNIKI

przepis na małą tortownicę o średnicy 20cm


BISZKOPT

- 3 jajka
-5 łyżek mąki pszennej
-4 łyżki cukru
-1 łyżka kakao


MASA JOGURTOWA

-3 gęste jogurty naturalne po 330g każdy, czyli około 1 kg jogurtu
-7 łyżek cukru pudru
-1,5 łyżki kakao
-3 łyżki żelatyny
-2 łyżki śmietany kwaśnej


DODATKI

-truskawki
-bita śmietana

PONCZ
-sok z 1/2 cytryny
-woda
-1 łyżka cukru



Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu.

Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.

Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao.


Całość przelewamy do wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy.

Biszkopt pieczemy około 10-15 minut-do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.


Gdy ostygnie ponczujemy.

Truskawki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż.




Następnie wzdłuż obręczy tortownicy układamy połówki truskawek cieciem do obręczy.




MASA JOGURTOWA

Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dokładnie studzimy pilnując by była letnia, ale wciąż płynna.


Jogurty dzielmy na pół, czyli 1,5 jogurtu dajemy do jednej miski i 1,5 do drugiej.

Do pierwszej miski z jogurtem dajemy 3 łyżki cukru pudru oraz 1 łyżkę śmietany
miksujemy.


Do drugiej 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę śmietany i 1,5 łyżki kakao
miksujemy


Następnie do mas dodajemy po połowie ostudzonej żelatyny, wlewamy ja miksując, nie miksujemy długo.


Po dodaniu żelatyny musimy działać szybko


Dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki drewniane) białej masy, potem kakaowej, i potem na zmianę aż do skończenia mas.


następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnie przechylając lekko ciasto w lewo i prawo.

I wsadzamy do lodówki.

Gdy stężeje dekorujemy według własnego uznania. ja dałam bitą śmietanę oraz truskawki.
z bloga smaki-katriny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation