Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

palce lizać

Ciasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g cukru
2 jajka
250g margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
700g gotowego sera na sernik
3 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
5 łyżek cukru pudru
1 kopiasta łyżka masła
20g mąki ziemniaczanej
150ml mleka
Masa jabłkowa:
1kg umytych jabłek
1 galaretka truskawkowa w proszku
2 łyżki galaretki brzoskwiniowej w proszku (można użyć innego smaku)
Polewa:
150g masła
2 łyżki kakao bez cukru
6 łyżek cukru
6 łyżek mleka
około 4-5 garści posiekanych orzechów włoskichCiasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami Ciasto:
1. Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać jajka, wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.
Ciasto podzielić na trzy równe części, dwie zawinąć folię spożywczą i wstawić do lodówki.2. Jeden kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Tak pieczemy pozostałe dwa kawałki ciasta, które są w lodówce otrzymamy więc 3 blaty kruchego ciasta.Masa serowa:
3. Do garnka przełożyć ser, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i wymieszać mikserem na gładką masę.4. Do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną, wlać mleko i wymieszać.5. Masę serową postawić na gazie, dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Masę zagotować, cały czas mieszając, aby nie przypalić.
Zmniejszyć ogień na najmniejszy i do gotującej się masy serowej dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, masę serową znów zagotować, mieszając.6. Gorącą masę serową wylać na kruche ciasto w blaszce i wyrównać. Nakryć drugim blatem kruchego ciasta i lekko docisnąć (patrz FILM).Masa jabłkowa:
7. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, przełożyć je na patelnię i smażyć, aż jabłka zmiękną i się zagotują.8. Jabłka zdjąć z ognia dodać obie galaretki i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Gorącą masę jabłkową przełożyć na ciasto w blaszce i wyrównać, na wierzchu ułożyć trzeci blat kruchego ciasta, lekko docisnąć.Polewa:
9. Do rondelka przełożyć masło, dodać mleko, cukier, kakao i postawić na ogniu, zagotować.
Gdy polewa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją przez około 3-4 minuty, mieszając.10. Gorącą polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto przestygnie, wstawić je do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation