Kuchnia

palce lizać

Pyszne ciasto fantastyczny MACZEK z czekoladą i kawą
Składniki:Biszkopt:
4 duże jajka – osobno białka i żółtka
140g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
100g suchego maku, niemielonego
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
180ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
około 320g dżemu z czarnej porzeczki lub konfitury z czarnej porzeczki
Krem:
750ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
70g cukru pudru
130ml mocnej, zaparzonej kawy, ostudzonej
12g żelatyny
2 łyżki suchego maku, niemielonego
1 spora łyżeczka kawy inki
Polewa czekoladowa:
90g mlecznej czekolady
90g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
210ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
Pyszne ciasto fantastyczny MACZEK z czekoladą i kawą 3Biszkopt:1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał troszkę poza krawędź blaszki.2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.3. Do jajecznej masy dodać mak i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.6. Składniki do nasączenia wymieszać i połową tak przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Biszkopt posmarować cienko dżemem porzeczkowym. Krem:7. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać kawą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.8. Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 70-75 sekund), patrz FILM. Zdjąć z ognia i odstawić.9. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić.10. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i wymieszać, patrz FILM. Tak rozmieszaną żelatynę dodać w około 5 partiach do pozostałej śmietanki, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.11. Następnie do śmietanki dodać mak, krótko wymieszać i dodać kawę inkę, znów krótko wymieszać (i nasz krem jest gotowy).12. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem i posmarować cienko dżemem porzeczkowym. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut, aby krem stężał.Polewa czekoladowa:13. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.14. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Odstawić do ostudzenia na około 20 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).15. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin. Najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation