Kuchnia

wypieki

KORMA

SKŁADNIKI:
1/2 szklanki nerkowców +1 szklanka wody
3 łyżki oleju
2 cebule
1 duża lub 2 średnie marchewki
3 ząbki czosnku
1 kawałek świeżego imbiru (odpowiadający wielkością ząbkom czosnku)
1 puszka mleka kokosowego
2-3 łyżki sosu sojowego
1 szklanka wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2-3 kostki tofu
Sok z 1 limonki

Przyprawy:
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry zmielonej w moździerzu
3 łyżeczki curry
2 łyżeczki soli
Opcjonalnie chili
1/2 łyżeczki kurkumy

JAK ZROBIĆ?
1. Nerkowce zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz moc i gotuj przez kilka minut pod przykryciem.
2. Cebulę pokrój w nieregularne kawałki, a marchewkę w plastry. Wrzuć na patelnię wraz z olejem i duś przez kilka minut.
3. Do cebuli dodaj wszystkie przyprawy, sól, obrany i pokrojony w plasterki czosnek i imbir. Wlej mleko kokosowe, sos sojowy, odcedzone nerkowce i szklankę świeżej wody.
4. Gotuj całość pod przykryciem, aż marchew będzie całkiem miękka.
5. Zmiksuj całość bardzo dokładnie na gładki, kremowy sos.
6. Tofu podziel w dłoniach na duże, nieregularne kawałki. Oprusz solą i podduś na patelni, na której wcześniej dusiły się warzywa.
7. Połącz tofu z sosem. Dodaj sok z limonki.
8. Podawaj z ryżem, świeżą kolendrą, wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation