Kuchnia

Wypieki

KRANTZ Z KREMEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

NADZIENIE:

* jogurt naturalny gęsty ( np. grecki ) lub twaróg – 250 g

* cukier – 5-6 łyżek

* mleko w proszku – 1,5 szkl

* masło orzechowe naturalne – 6-7 łyżek

* czekolada mleczna – 50 g

* sól – 1 szczypta

* orzechy laskowe – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Jogurt naturalny lub twaróg ucieramy z masłem orzechowym, mlekiem w proszku, cukrem, szczyptą soli i rozpuszczoną, lekko schłodzoną mleczną czekoladą.

Miksujemy, chłodzimy.

Gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy zwykłego mleka.

CAŁOŚĆ:

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.



Całość smarujemy kremem orzechowym i zwijamy roladę.



Rozcinamy na 2 części, splatamy ( ukazując nadzienie na zewnątrz).



Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy posiekanymi orzechami.





Pieczemy na złoto – ok. 40-45 minut w 180C bez termoobiegu.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation