Kuchnia

Wigilia

Śledzie marynowane domowe


1 kg świeżych, wypatroszonych małych śledzi bez głowy
2 cebule
liść laurowy
ziele angielskie
olej
sól i pieprz
Zalewa octowa
6 szklanek wody
1,5 szklanki octu
6 łyżek soli
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
5-6 kulek ziela angielskiego

Wszystkie składniki zalewy octowej zagotować i ostudzić. Do garnka z zimną zalewą włożyć śledzie i odstawić do zamarynowania na jedną dobę. Przygotowane śledzie wyjąć z zalewy i od strony głowy złapać za kręgosłup lekko pociągając żeby wyjąć kręgosłup. Nie jest to trudna czynność gdyż od zamarynowanych śledzi kręgosłup odchodzi bez problemu. Przekroić filety wzdłuż na pół i zwinąć w roladkę. W słoiku wykładać warstwami pokrojoną w kosteczką cebulę i roladki ze śledzi. Warstwę cebuli nieco posolić, popieprzyć i ukruszyć na wierzch nieco liścia laurowego i dodać kulkę ziela angielskiego. Nie przesadzajcie z ilością ziela angielsiego, gdyż zbyt duża jego ilość spowoduje, że śledzie będą miały zbyt ostry smak. Ułożone śledzie na przemian z cebulą zalać olejem tak, aby przykrył całość. Odstawić do lodówki do dalszego marynowania. Najlepsze na 2-3 dzień, ale mogą postać dość długo w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation