Kuchnia

Wigilia

Śledzie curry z ananasem

Składniki:

4 filety śledzia a la matias w oleju
100 g jogurtu greckiego (albo śmietany 18%)
3 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki curry w proszku
1/2 łyżeczki miodu
4 plastry ananasa z puszki
1/2 cebuli
pieprz do smaku
Sałatka śledziowa curry z ananasem

Przygotowanie:

Ananasa odsącz i pokrój na małe cząstki. Śledzia odsącz, również pokrój na małe części (paski, kwadraty) – nie za duże. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski. Następnie dodaj jogurt, majonez, curry i miód. Całość ostrożnie wymieszaj. Na końcu dopraw świeżo mielonym pieprzem. I ponownie lekko wymieszaj.
Śledź w curry z ananasem wstaw do lodówki aby smaki się “przegryzły” – najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation