Kuchnia

Wigilia

FIZOŁY ZE ŚLIWKAMI
Fizoły ze śliwkami czyli fasola z suszonymi śliwkami to tradycyjne góralskie danie wigilijne. Na Podhalu, w Gorcach i w Pieninach nie może go zabraknąć na stole podczas tej najważniejszej w roku kolacji.


Fizoły ze śliwkami składnik
* 400 g fasoli Piękny Jaś
* 250 g suski sechlońskiej bez pestek
* 1 szklanka gęstej śmietany 18% tłuszczu
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka mąki
* sól wielicka i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Fizoły ze śliwkami wykonanie
Fasolę płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą w proporcji 1 : 4 i odstawiamy na 8 - 10 godzin (np. na noc).
W czasie moczenia nasiona powiększają swoją masę dwu- trzy-krotnie. Napęczniała fasola gotuje się szybciej i nie pęka. Przez pierwsze 10 minut gotujemy fasolę na dużym ogniu, a następnie na wolnym ogniu gotujemy ją do miękkości. Fasola dłużej gotuje się w osolonej wodzie, dlatego najlepiej solić ją pod koniec gotowania.
Do ugotowanej fasoli dodajemy wypłukane wędzone śliwki i gotujemy jeszcze przez 2 – 3 minuty.

Przygotowujemy zasmażkę : na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dosypujemy mąkę, mieszamy; gdy mąka zacznie się rumienić wlewamy śmietanę i mieszamy aż całość uzyska jednolitą konsystencję. Całość przelewamy do gotującej się fasoli ze śliwkami. Zagotowujemy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation