Kuchnia

Wigilia

Karp w galarecie

Karp w galarecie
RYBY
KUCHNIA POLSKA
ŚREDNI

Składniki:
5-6 porcji karpia
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
5-6 łyżeczek żelatyny (na 1 l wywaru)
2 białka (na 1 l wywaru)
1 łyżka octu (na 1 l wywaru)
sól
pieprz

Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć i zagotować w 2 l osolonej wody z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Następnie oczyścić porcje karpia, lekko nacinając skórkę w 2-3 miejscach. Wrzucić do wrzątku z jarzynami i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Po czym wyjąć rybę, zdjąć skórkę i usunąć ości. Rybę ułożyć dekoracyjnie na półmisku. Do pozostałego wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę, ocet i ubite na pianę białka. Doprawić i przez chwilę gotować, ciągle mieszając. Po kilku minutach sklarować wywar: przecedzić przez sito i gęstą gazę. Tężejącym zalać dekoracyjnie przybrane porcje ryby.

Uwaga:
Karpia podawać skropionego sokiem z cytryny lub z sosem tatarskim.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation