Kuchnia

Wigilia

rolmopsy

– składniki:
– 0,5 kg płatów śledziowych solonych
– duża cebula
– 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
– kilka płatów konserwowej papryki

zalewa:
– 500 ml wody
– 200 ml octu spirytusowego 10 % lub 300 ml winnego
– 3 łyżki cukru
– liść laurowy
– kilka kulek ziela angielskiego
– łyżeczka gorczycy w kulkach

rolmopsy – przepis
Płaty wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając ją dwukrotnie. Powinny się moczyć ok. 2-3 godziny.
Składniki zalewy wraz z pokrojoną w półkrążki cebulą umieścić w rondelku i podgrzać aż cukier się rozpuści. Ostudzić. To ważne, śledzie zalane ciepłą zalewą stracą jędrność.
Płaty przekroić wzdłuż na pół, w każdy zawinąć trochę cebuli, pokrojone w kawałki ogórki i paprykę w paskach. Zrolować i spiąć wykałaczką. Umieścić w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Trzymać w lodówce do najmniej 2-3 dni, by przesiąknęły smakiem marynaty. Przed podaniem udekorować cebulą i koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation