Kuchnia

wypieki

Ptysiowe Ciasto
Szukasz przepisu na nietypowe ciasto, które przygotujesz szybko, a co najważniejsze bez pieczenia, oto przepis dla Ciebie. Ciastem tym zaskoczysz gości, którzy nie skończą na jednym kawałku.
Forma 24 cm x 24 cm
10 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 100 g groszku ptysiowego
• 460 g masy kajmak
• 520 g serka Danio waniliowego
• 660 ml śmietany 30%
• 2 galaretki cytrynowe
• 410 g dżemu brzoskwiniowego
• 80 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
1. Galaretki rozpuszczam w jednej szklane gorącej wody, studzę.
2. Połowę groszku ptysiowego mieszam z masą kajmak i układam na dnie formy.
3. Odlewam trzy łyżki śmietany, resztę ubijam mikserem. Dodaję stopniowo serki Danio, następnie wlewam ostudzone galaretki, cały czas miksując.
4. Masę z serków Danio, wykładam na groszek ptysiowy z masą kajmak.
5. Następnie smaruję masę dżemem brzoskwiniowym i układam pozostały groszek ptysiowy.
6. Czekoladę rozpuszczam w rondelku z trzema łyżkami śmietany i polewam wierzch ciasta.
7. Chłodzę w lodówce dwie godziny.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation