Kuchnia

wypieki

Strucla orzechowa:
(wg Delicious Days)

ciasto -
425 g mąki,
200 ml mleka,
20 g świeżych drożdży,
75 g masła,
50 g cukru,
1 jajko,
1/2 łyżeczki soli

nadzienie -
100 g mielonych migdałów,
50 g mielonych orzechów włoskich,
50 g mielonych orzechów laskowych,
1,5 łyżeczki cynamonu,
szczypta mielonych goździków,
szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
100 ml mleka,
25 g masła,
50 g masy marcepanowej,
50 g brązowego cukru,
1 łyżka miodu,
1 łyżka rumu,
1 łyżka Amaretto,
1 cytryna,
duża szczypta soli

glazura -
1 jajko,
2 łyżki mleka,
3-4 łyżki marmolady morelowej lub brzoskwiniowej,
1-2 łyżki wody

Przygotować ciasto drożdżowe - mąkę przesiać do dużej miski, w środku zrobić dołek i rozkruszyć drożdże. Drożdże zalać 1/3 ilości podgrzanego mleka i rozpuścić je mieszając widelcem. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 minut, że drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuścić w pozostałym mleku. Dodać do miski z mąką i drożdżami pozostałe składniki ciasta, wymieszać i zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę, ułożyć w oprószonej mąką misce, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (zajmie to ok. 1,5 godziny).

Przygotować nadzienie - orzechy razem z cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami uprażyć na suchej patelni do momentu, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć (trzeba mieszać i uważać, aby orzechy nie przypaliły się). Do małego rondla wlać mleko, dodać masło, masę marcepanową, cukier i sól. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier rozpuści się i masa będzie jednolita. Odstawić do ostygnięcia, po czym dodać miód, likiery i skórkę otartą z umytej i wyszorowanej cytryny. Płynną masą zalać orzechy i wszystko dobrze wymieszać. Trzeba zrobić to, kiedy ciasto drożdżowe jest już wyrośnięte i gotowe do formowania strucli, ponieważ pasta orzechowa szybko gęstnieje i kiedy postoi, będzie trudniej ją rozsmarować na cieście.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat 35 x 35 cm. Rozsmarować pastę orzechową, zostawiając ok. 2 cm wolnego ciasta na brzegach. Zwinąć ciasto z nadzieniem jak roladę. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na środku roladę. Ostrym nożem przeciąć wałek wzdłuż na pół, nie przecinając do końca z jednej strony, aby łatwiej było zwinąć warkocz. Dwa paski ciasta zwijać na przemian tak, żeby wewnętrzna część z nadzieniem była zawsze na górze. Końce ciasta zawinąć pod spód. Wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Zostawić struclę do ostatecznego wyrośnięcia na 20 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec struclę 30-35 minut, aż będzie ładnie zarumieniona.
Marmoladę podgrzać w rondlu razem z wodą. Jeszcze ciepłą struclę posmarować po wierzchu glazurą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation